Ask the expert

Orthopedische zithoudingen


Question

Mijn zoon van 11 zit vaak op de grond met zijn benen gekruist. De fysiotherapeuten hebben gezegd dat hij hiermee moet ophouden, omdat dit x-benen kan veroorzaken. Hij zit eigenlijk altijd zo en ik wil graag weten wat deze aandoening inhoudt en of het gerelateerd is aan CdLS.

Answer of our experts

Kinderen (en ook volwassenen) gaan in de gemakkelijkste houding zitten als ze lang op de grond moeten zitten. Hierop van invloed is de anatomie van de benen, vooral het bewegingsbereik van de heup en het zogenaamde ‘rotational profile’ van de benen. Vroeger was men wel bezorgd dat bepaalde zithoudingen, met name in een W-vorm, ‘intoeing’ (het naar binnen gedraaid staan van de voet) kunnen veroorzaken of verslechteren. Maar nu zijn orthopedisch chirurgen het erover eens dat zithoudingen geen invloed hebben op de anatomie, maar er door veroorzaakt worden. Ik denk niet dat uw zoon last gaat krijgen van zijn zitpositie. Ik kan niet 100% zeker zijn zonder hem te zien, dus misschien is het wel verstandig om langs te gaan bij een orthopedisch chirurg.

Answer is checked and valid for
nl

Legal Disclaimer

Please take note that the Ask the Expert service is comprised of volunteer professionals in various areas of focus. Answers are not considered a medical, behavioral, or educational consultation. Ask the Expert is not a substitute for the care and attention your child’s personal physician, psychologist, educational consultant, or social worker can deliver.

Do you have a question you would like to ask?

Ask a Question
Do You need help **urgently**? [[Contact the CdLS Foundation USA, Contact Us>>WaihonaPartners.USA.emergencyContact]]!