Ask the expert

tada

Sensorische integratie en voeding


Question

Mijn zoon van één heeft een gevoelige mond en handen. We hebben moeite om hem over te laten stappen van babyvoeding naar normale voeding, om hem te kunnen laten stoppen met de formulemelk (Alimentum). Hij houdt crackers vast, maar eet ze niet op. Hij krijgt een kokhalsreflex als hij stukjes eten in zijn mond krijgt. Hij heeft geen oesofagale reflux of andere gezondheidsproblemen.

Answer of our experts

Het kan zijn dat uw zoon problemen heeft met de sensorische integratie. Een ergotherapeut zou die diagnose kunnen stellen, en ik zou u aanraden om die mogelijkheid uit te proberen. Kinderen met sensorische integratieproblemen verdragen vaak bepaalde stoffen niet op de handen of in de mond. Om dit probleem op te lossen, kunt u proberen om hen langzaam te laten wennen aan een aantal stoffen door hem allerlei speelgoed in de handen te geven, hem daarmee te laten spelen en op te laten zuigen - bobbelig, glad, plastic, rubber, hout, pluche, kneedbaar, etc. Dit kan helpen om hem minder gevoelig te maken. Als hij een fopspeen heeft of op zijn duim of vingers zuigt, laat hem dit dan vaak doen, zodat hij harde soffen in zijn mond leert te verdragen. Als hij al deze stoffen verdraagt, kunt u ze ook combineren met eten (door te dippen), zodat hij smaak leert associëren met vaste stoffen. Om de kokhalsneiging te verminderen, kunt u proberen om voedsel, vingers of speelgoed eerst tegen zijn lippen te houden, dan op zijn tandvlees (of tanden als hij die al heeft), en dan op het voorste gedeelte van zijn tong. Als u voedsel gebruikt, dan kunt u het steeds een beetje verder op zijn tong leggen, tot hij het voedsel verder de keel in kan bewegen om het door te slikken. Als de kokhalsneiging toch weer optreedt, stop dan en herhaal het proces totdat u naar de volgende stap kunt zonder de reflex op te wekken. Wat betreft de moeizame overgang van babyvoeding naar normale voeding, zou ik aanraden om hem geleidelijk vaster voedsel te geven, misschien door normaal voedsel in een blender te stoppen, en het voedsel geleidelijk een vastere consistentie te geven, tot uw zoon in staat is om kleine, zachte stukjes te verdragen (bijvoorbeeld rijst of kleine stukjes pasta). Zorg ervoor dat er niet zoveel smaak aan de stukjes zit in het begin, als hij moeite heeft met verschillende smaken. Als hij de kleine (smaak-neutrale) stukjes kan verdragen, maak de stukjes dan steeds een klein beetje groter tot de consistentie van klonterige aardappelpuree, en dan naar grotere, stevigere stukjes zoals bij soep uit blik. Als uw zoon bepaalde smaken lekker vindt, begin dan daarmee. Als hij bijvoorbeeld roomyoghurt lekker vindt, probeer dan dezelfde smaak yoghurt met kleine fruitstukjes. Maak dan óf de stevigheid óf de grootte van de stukjes groter, maar niet allebei tegelijk. Het is ook zo dat voedsel met verschillende soorten stukjes (zoals bepaalde soepen uit blik en müesli) moeilijker te eten is, dus wacht daarmee. Misschien houdt uw zoon ook niet van combinaties van verschillende consistenties (bijvoorbeeld aardappelpuree en jus), dus deze kunt u aanvankelijk het best vermijden.

Answer is checked and valid for
nl

Recommendation(s)

Feeding and Dental Difficulties

R12
In every CdLS individual with prolonged and marked feeding difficulties, the multidisciplinary assessment (from healthcare workers across many disciplines) should consider (temporary) placement of a gastrostomy (surgical opening through the abdomen into the stomach) as a supplement to oral feeding.
R13
In individuals with CdLS who have recurrent respiratory infections, reflux and/or aspiration (breathing foreign objects into airways) should be ruled out.
R14
The palate should be closely examined at diagnosis. In case of symptoms of a (submucous) cleft palate, referral for specialist assessment is indicated.
R15
Dental assessment and cleaning should take place regularly; a more thorough dental examination or treatment under anaesthesia may be necessary.

Recommendation(s)

Sensory processing

R50
Hyper- and hyposensitivity and other sensory processing difficulties should be assessed, and support strategies should be implemented in individuals with CdLS throughout their lifespan.

Legal Disclaimer

Please take note that the Ask the Expert service is comprised of volunteer professionals in various areas of focus. Answers are not considered a medical, behavioral, or educational consultation. Ask the Expert is not a substitute for the care and attention your child’s personal physician, psychologist, educational consultant, or social worker can deliver.

Do you have a question you would like to ask?

Ask a Question

Do You urgently need help? Contact the CdLS Foundation USA, Our Staff!