Community

Ziekenhuiszorg


Unieke mensen verdienen persoonlijke zorg

Op 25 maart schreef Gerritjan op de website een verhaal over een bezoek van Rai aan de kinderarts en het ziekenhuis. De communicatie en voorbereiding verliepen niet goed. Soortgelijke ervaringen zijn de aanleiding geweest om een project te starten in Brabant.
De ziekenhuiszorg voor met een verstandelijke beperking blijkt vaak onvoldoende te zijn afgestemd op de specifieke behoeften van deze mensen. Platform VG Brabant, Zorgbelang Brabant en Stichting Kind en Ziekenhuis hebben een onderzoek gedaan tegen welke problemen deze doelgroep aanloopt. Wat hun eventuele wensen en eisen zijn en welke verbeterpunten mogelijk zijn. Tijdens de werkconferentie in Tilburg op 20 juni 2012 zijn de resultaten en aanbevelingen gepresenteerd. Ruim 100 aanwezigen namen deel aan deze middag, mensen van zorginstellingen, ziekenhuizen, ouders en andere geïnteresseerden.

Werkconferentie

De twee filmpjes met ervaringsverhalen maakten het meeste indruk op de aanwezigen. 


Het lijken zo vanzelfsprekende zaken die niet geregeld bleken te zijn zoals de communicatie en bejegening die niet goed verloopt, een slechte voorbereiding op de operatie, een moeder die zich genoodzaakt voelt om hele dagen in het ziekenhuis te zijn. Gelukkig werden er ook ervaringen verteld waarbij de ziekenhuisopname goed is verlopen. Bijvoorbeeld dankzij een goede samenwerking tussen de arts VG en het ziekenhuis. Ook uit het onderzoek komen wisselende ervaringen. “We hadden op de afdeling waar mijn dochter lag een vast contactpersoon. Dat was heel prettig”.

De ervaringen en wensen van de geïnterviewden zijn omgezet naar praktische adviezen voor ouders, verwanten en medewerkers van zorginstellingen en ziekenhuizen. In de brochure ‘Unieke mensen verdienen persoonlijke zorg; ziekenhuiszorg voor mensen met een verstandelijke beperking’ staat per groep beschreven wat zij vóór, tijdens en na een ziekenhuisopname het beste kunnen doen. Er staan praktische tips in die u kunnen helpen om een bezoek aan een arts of ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen.  

Tijdens de werkconferentie bleek duidelijk dat ouders, verwanten, medewerkers van zorginstellingen en ziekenhuizen het belang van een intensieve samenwerking onderschrijven. De betrokken partijen uit Brabant hebben een intentieverklaring ondertekend waarmee zij aangeven dat ze met de adviezen aan de slag gaan. Ook de andere aanwezigen onderstreepten dit belang, er werden contacten gelegd en samenwerking gezocht.

Het project

Het doel van het project was om richtlijnen voor ziekenhuizen en woon-/ zorginstellingen op te stellen om tijdens een ziekenhuisopname zorg te kunnen bieden die is afgestemd op de behoeften en beleving van volwassenen met een verstandelijke beperking. Er zijn bijeenkomsten gehouden met afgevaardigden van diverse Brabantse ziekenhuizen en woon-/zorginstellingen. Daarnaast zijn er 21 interviews afgenomen met familieleden van de betrokkenen met een verstandelijke beperking. De hoofdvraag was: ‘Wat is er nodig om tijdens een ziekenhuisopname zorg te kunnen bieden die is afgestemd op de behoefte en beleving van de (individuele) patiënt met een verstandelijke beperking?.’ Leidraad hierbij waren de fases vóór, tijdens en na de ziekenhuisopname.

Meer informatie
Source:
Page history
Last modified by Gerritjan Koekkoek on 2023/07/04 21:24
Created by Marieke Brands on 2012/06/27 11:59

About the website contents

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: info@cdlsWorld.org