Community

Over Internet, schrijf een stukje


 CdLS is een onbekend syndroom. Voor iedereen van ons is het prettig te kunnen lezen hoe het met anderen gaat. Het geeft herkenning, je vindt tips en het inspireert.

Schrijf zelf een stukje

Als je wat over anderen gelezen hebt zul je misschien ook vinden dat je iets te vertellen hebt. Het kan zijn dat je een artikel hebt gelezen dat je wilt delen. Misschien is er iets over CdLS wat je geleerd hebt. Vertel over de CdLS persoon in je leven. De website is bedoeld voor dit soort stukjes. Het leuke is dat andere leden meelezen en kunnen helpen. Het is echt niet belangrijk of het een perfect stukje is. Het zal ongetwijfeld bijdragen aan bekendheid en informatie over CdLS. Alle leden van de vereniging hebben de mogelijkheid een stukje op de website te zetten; in internet taal; een BLOG! Een BLOG heeft geen regels, het hoeft niet lang te zijn en het mag ook gerust een flinke lengte hebben. Het hoeft geen plaatjes te bevatten, maar het kan ook gerust een foto met een onderschrift zijn.

Hoe doe je het?

Ga naar de website en registreer jezelf (als je dit nog niet gedaan hebt). Log in en klik daarna op de link om naar de startpagina voor 'stukjes' te gaan. Afhankelijk van waar je binnenkomt is deze link; "Nieuwe Informatie", te vinden in het derde paneel dat links op je scherm zal staan (Nieuws en Verhalen) of het staat net onder de rode balk van tekst zoals deze; Welcome >> artikelen van de vereniging >>.... (klik op "artikelen van de vereniging").Linker panelen

Op deze pagina zie je onder een mooie CdLS foto een vakje getiteld "Create a new post..." met een plusje. Hier kunt je een titel bedenken en als je op het plusje klikt zal er een formulier met invulvakken komen.Nieuwe Stukjes

De invulvakken van een stukje

Een stukje wordt automatisch op de website gezet, maar dit moet wel een beetje georganiseerd worden.

Titel, Tekst en Summary

Het heeft dus een titel en tekst (content). daarnaast vragen wij een summary. Een summary wordt getoond als je een overzicht van stukjes wilt tonen. Vul je dat niet in dan wordt automatisch de eerste regels van de tekst getoond. Het is dus vaak netter en beter een summary in te vullen.

Category

Invulvak Nieuw ArtikelElk stukje wordt via een aankruisvakje aan een categorie (thema) gekoppeld. Je kunt verschillende categorien aanvinken. Ik adviseer echter 1 categorie. Je ziet dan links op het scherm een paneel "Nieuws per thema", en de teller achter elk thema zal met 1 verhoogt worden als jouw stukje bij dat thema hoort.

Auteur

Hier kun je orginele auteur van je stukje vermelden. Speciaal als je iets overneemt vanuit een andere bron. Als je het zelf geschreven hebt dan vul je eigen naam in.

Vertaler

CdLS is zeldzaam, vaak zien we stukjes in een andere taal. Het is fantastisch als iemand zo'n stukje vertaald. Vermeld hier (als het een vertaler betreft de naam van de vertaler. Laat het veldje leeg als dit niet van toepassing is.

Over CdLS persoon

Als het stukje betrekking heeft op een CdLS persoon dan kun je hier wat over die persoon vermelden. Als het je eigen kind, broer of zus betreft kun je algemene informatie over hem/haar in je profiel kwijt bij het registreren. Het is dan beter de naam hier in te vullen en die naam te 'linken' aan het profiel. Indien het over een CdLS persoon gaat, vergeet dan niet de categorie CdLS personen aan te vinken. (Dit is de uitzondering waar je twee vinkjes zou kunnen zetten)

Bron

Als je stukje ergens anders gepubliceerd is en een verwijzing, kopie of vertaling, dan kun je hier de bron vermelden. Is de website de eerste plaats waar het stukje verschijnt geef dan "de vereniging" als bron, dan zullen anderen die dit stukje misschien willen overnemen dit ook als bron moeten overnemen.

Alleen voor leden

Zet hier een vinkje als je wilt voorkomendat het stukje door iedere bezoeker van de site wordt gezien en je misschien het stukje alleen met leden wit delen. Alleen mensen die lid zijn van een CdLS vereniging kunnen je stukje dan zien als ze ingelogd zijn.

Publiceren

Dit vinkje niet aankruisen voordat je stukje gereed is. Het zorgt ervoor dat jij als auteur de enige bent die het stukje kan zien en aanvullen totdat het leesbaar is.

Pas op: Dit kan voor verwarring zorgen omdat het stukje nu moeilijk terug te vonden is als je tussendoor de website verlaat en de volgende dag verder wilt gaan. Als je nog niet ingelogd bent zie het niet staan. Alleen de auteur zal het dan kunnen zien.

Als auteur zie je dan ook dat stukje nog niet is gepubliceerd.

Tags

Dit is een hulpmiddel voor zoek acties. Door een sleutelwoord aan het stukje te koppelen (bv "Refux") en mensen zoeken op

het sleutelwoord; dan verschijnt jouw stukje in het zoek resultaat. Je kunt meerdere woorden als TAG toevoegen gescheiden door komma's

ps: zoeken op tags is nog niet geactiveerd, dit zal waarschijnlaijk dit jaar actief worden gemaakt

Publicatie datum

Dit staat reeds ingevuld. Maar het kan zijn dat je wilt dat het stukje pas na een bepaalde datum zichtbaar is. Normaal gesproken pas je dit veldje niet aan.

Einde publicatie

Verberg artikelDeze datum bepaalt op welke datum het stukje niet meer ht bewaard zichtbaar zal zijn. Dit is met name handig voor aankondigingen van bv de verenigingsdag. Op de datum dat de gebeurtenis plaats vindt verliest het stukje z'n informatie waarde. Het is dan beter een nieuw stukje te schrijven met een verslag van de gebeurtenis.

Dit veldje geeft je de mogelijkheid het stukje handmatig te verbergen, nadat publicatie is gestart. Met name bedoeld als door een bepaalde gebeurtenis een stukje z'n waarde verliest of misplaatst is. Voorbeelden van zo'n gebeurtenis is bv een stukje over de bestuurs samenstelling, als deze wijzigt zou dit stukje verborgen worden en een nieuw stukje over het nieuwe bestuur. Een andere ingrijpende gebeurtenis is overlijden van een CdLS persoon. In overleg met nabestaanden kan dan de betreffende stukjes verborgen worden

Opslaan van stukje

Zoals bij veel programma's moet je het stukje "Opslaan" voordat het door de website echt bewaard wordt. Je kunt dit op twee manieren doen; "Opslaan & Doorgaan" en "Opslaan & Beeld". De eerste slaat het stukje op, maar blijft gewoon in het formulier. Je kunt dus het maken van het stukje vervolgen. De tweede optie slaat ook het stukje op, maar laat daarna zien hoe bezoekers van de site het stukje gaan zien, dus zonder de vakjes en organisatie van het formulier. Door op edit te klikken kun je het stukje afmaken of veranderen.

Opmaak

Knoppen BalkDe tekstvakjes op het formulier. De meeste vakjes op het formulier zijn tekst vakjes en boven elk vakje staat een balk met symbooltjes die de tekst kunnen specialiseren. Je kunt tekst bijvoorbeeld bijzonder maken door het vet, schuin

onderstreept of doorstreept weer te geven. Ook kun je onderschrift of bovenschrift maken.

ook kun je een opsompunten lijst maken;

  • punt a
  • punt b
  • punt c

of een genummerde lijst

  1. punt
  2. punt
  3. punt

Je kunt tekst laten inspringen.

Om je tekst struktuur te geven kun je titel niveau's aangeven. Zoals in dit stuk heb ik titel niveau 4 en 6 gebruikt. Niveau 1 liever niet gebruiken, deze is gereserveerd voor de titel van het document die soms ook wordt weergegeven.

Titel Niveau 4

Een stukje van jouw verhaal

Titel Niveau 6

Het vervolg stukje van je verhaal

Als je een streep wilt zetten;


Of een vreemd symbooltje wilt invoegen, klik dan op het symbooltje Ω;

© of § of €.

Tekst uit een document op de site zetten

In elk tekstvak kun u een Kopieer en Plak van uw computer gebruiken. Hierdoor bestaat echter het grote gevaar dat U lettertypes en kleurtjes mee kopieert die niet door de website kunnen worden weergegeven bij andere bezoekers. Deze lettertypes of kleurtjes kunnen alleen worden weergegeven op Uw eigen computer. Om dit eruit te filteren is er een "klembord" symbooltje. Plaats de cursor (het invoeg streepje) waar je de tekst uit je computer wilt plakken, klik op het klembord vakje en plak daar de tekst. Dan zet U het vakje, filter stijl aan en klikt op "Import".

Elk tekstvak geeft de mogelijkheid 1 of meerdere links te maken. Dat is dat een woord zal worden onderstreept en een andere kleur krijgen. als een bezoeker op de link klikt zal een volgende pagina verschijnen of een email. Link kent vier vormen;

Link naar pagina op de CdLSWorld website

Link naar pagina op andere site (bv Facebook)

Een link die een document gaat tonen, bv een brief, uitnodiging die geprint kan worden. Dit wordt dan niet op de site gedaan maa

r het betreffende document wordt dan "gedownload". Uk kunt het dan op uw eigen computer opslaan.

Een link met een email-adres. wordt op deze link geklikt dan zal een email worden voorbereid naar het betreffende adres. Wilt U graag met email reakties op uw stukjes, gebruik dan bv in het auteur tekstvak een email link met uw eigen emailadres

Image

een plaatje of foto geeft vaak een heel leuk effect. de image button zal kijken of er een plaatje aan uw stukje zit en het betreffende plaatje op het invoegpunt invoegen, er volgen nog wat vragen over positie (links, midden of rechts) ten opzichte van uw tekst.

Ook wordt de grootte gevraagd; Tip, specificeer deze in % van de tekst breedte. Dit zorgt ervoor dat het plaatje zich aanpast aan de breedte van het beeldscherm van de lezer. Vul dan alleen de breedte in, bv 30% of 25%.

Een plaatje of foto moet eerst worden gekopieerd van uw eigen computer naar de website (uploaden). Het is goed om op google eens te zoeken naar "Beste omvang voor fotos op een website" en naar "Hoe maak ik een foto geschikt voor een website". Na het uploaden verschijnt de foto in een selectie venster en kun je hem in je tekst zetten.

Tabel (Table)

Ook kun je informatie als tabel intypen, specificeer het aantal rijen en kolommen en of de eerste regel kolom titels bevat.

Macro

Het gaat bu

iten het bestek van dit stukje om alles te beschrijven wat je met macro's kunt doen. Je hebt ze niet nodig om een stukje te schrijven, maar probeer gerust eens uit wat ze doen.

Import

Net als bij het klembord symbooltje is dit een methode om tekst (of een compleet document) van je eigen computer op de site te zetten. Hiervoor is het wel nodig dat op de website de document import service aan heeft staan. (is niet altijd het geval, omdat het nogal wat capciteit vraagt en hierdoor de site trager wordt. Het idee is dat je je stuk op je eigen computer maakt in bv een tekstverwerker als Word.

Het stukje is klaar...

Nieuws Per Thema

Het is altijd leuk als je stukje klaar is, klik de laatste keer op Opslaan & Beeld. Probeer ook eens uit te loggen om te zien hoe je stukje toont voor een willekeurige bezoeker. Je kunt de link van je stukje kopieren en bv in facebook iets te zetten in de trant: "lees mijn stukje en kopieer de link erbij. Of op twitter.

Bezoekers kunnen reakties op je stukje achterlaten in het commentaar veldje (alleen als ze zijn ingelogd). Je kunt daar weer op terug reageren of het commentaar verwerken in je stukje (aanpassen).

De vereniging zal de leukste stukjes verzamelen en periodiek in de nieuwsbrief zetten.

Veel stukjes...

Hoe meer stukjes hoe beter de ranking op zoeksites. Deze waarderen hoge activiteit met hogere ranking. Hierdoor zal onze website gemakkelijker gevonden worden en krijgen we meer reakties, leden en bekendheid. En Je deelt je kennis waardoor we allemal leren. Mooi toch... 

Source:
Page history
Last modified by Gerritjan Koekkoek on 2023/07/04 21:16
Created by Gerritjan Koekkoek on 2012/08/18 10:55

About the website contents

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: info@cdlsWorld.org