Hoe wordt mijn zorg geregeld?
Je redt het niet met je zorgprofiel
- Extra Kosten Thuis (EKT)
- Soms kun je met je zorgprofiel niet alle zorg en ondersteuning regelen en betalen. Je kunt dan een extra vergoeding aanvragen. Dit heet ‘Extra Kosten Thuis’.
- Het extra geld is alleen bedoeld voor zorg en ondersteuning. Alleen of samen met anderen, bijvoorbeeld in een dagcentrum of logeerhuis.
- Je kunt het extra geld krijgen bij alle manieren van betalen voor zorg en ondersteuning (door het zorgkantoor): Persoonsgebonden Budget (PGB), Modulair Pakket Thuis (MPT) en Volledig Pakket Thuis (VPT).
- Het extra geld is maximaal 25 procent van het bedrag dat bij het zorgprofiel hoort. Je kunt dus 25 procent meer zorg ontvangen of inkopen.
- Met het extra geld kun je alleen zorg regelen bij zorgorganisaties. Of bij begeleiders met een diploma. Niet bij familieleden die jou zorg en begeleiding geven. Zij kunnen niet extra betaald worden uit deze regeling.
Je kunt alleen een extra vergoeding uit EKT krijgen als het volgende voor jou geldt:
- je woont thuis bij je ouders of je woont helemaal zelfstandig. Dus niet in een (kleinschalige) woonvorm
- of je bent ouder van een thuiswonend kind jonger dan 18 jaar
- en/of je hebt betaald werk.
Je kunt EKT aanvragen bij het zorgkantoor. Dan krijg je formulieren thuisgestuurd. Die kun je samen met een cliëntondersteuner invullen. Daarna maakt het zorgkantoor een afspraak met je. Om te bespreken waarom je de extra zorg en ondersteuning nodig hebt.
Meerzorg
Er is nog een mogelijkheid om extra zorg of extra geld te ontvangen. Dat is de regeling Meerzorg. Ook hiervoor neem je contact op met het zorgkantoor.
Je krijgt alleen Meerzorg als je meer dan 25 procent zorg en ondersteuning te kort komt. En als je een zorgprofiel hebt: LG 5, 6, of 7 of VG 5, 7 of 8. Je moet schrijven waarom je Meerzorg nodig hebt. En een plan schrijven hoe je extra zorg en ondersteuning wil gebruiken.
Je moet de aanvraag doen samen met een orthopedagoog, psycholoog of zorgorganisatie. Het zorgkantoor maakt een afspraak om de aanvraag met jou en je familie of cliëntondersteuner te bespreken.
Meerzorg krijg je vaak voor een korte tijd.
Dan wordt bekeken of er iets kan veranderen aan jouw situatie. Bijvoorbeeld met extra zorg of extra cursussen voor begeleiders. Ook met Meerzorg kun je alleen zorg regelen bij zorgorganisaties of begeleiders met een diploma. Niet bij familieleden die jou zorg en begeleiding geven. Zij kunnen niet extra worden betaald uit deze regeling.
Cliëntondersteuning bij de Wlz
Een cliëntondersteuner is iemand die mensen met een beperking en hun ouders helpt met het contact met de gemeente. Het is iemand die ‘onafhankelijk’ is.
Dat betekent dat hij geen verbinding heeft met de gemeente of een andere organisatie. De cliëntondersteuner is er echt voor jou.
Je bepaalt zelf met de mensen om je heen welke zorg en ondersteuning je krijgt.
Cliëntondersteuners kunnen helpen om:
- duidelijk op te schrijven wat jouw wensen en ideeën zijn over de zorg
- de juiste zorg te regelen
- verschillende soorten zorg op elkaar af te stemmen.
Heb je een Wlz-indicatie van het CIZ?
Dan kun je gratis gebruik maken van speciale Wlz-cliëntondersteuners. Dat regelt het zorgkantoor voor jou. Je kunt vaak terecht bij CliëntondersteuningPLUS, MEE, Zorgbelang en soms ook bij andere cliëntondersteuners. Zij hebben daarvoor afspraken gemaakt met het zorgkantoor.
Je kunt kijken op de website regelhulp voor het onderwerp cliëntondersteuning en je de opties in jouw regio bekijken. Dan weet je precies waar je terecht kunt voor een cliëntondersteuner. Ook als je bij een zorgorganisatie woont en je wil verhuizen of je hebt problemen, kun je vragen om een onafhankelijke cliëntondersteuner.
Heb je nog geen Wlz-indicatie, dan kun je gebruik maken van de cliëntondersteuners van de Wmo.