Community

De moeder van het kinderziekenhuis


De kinderarts: Cornelia de Lange

Veel medische aandoeningen dragen de naam van hun ontdekker. Wie waren zij en hoe werd hun naam onsterfelijk? Dit was: Cornelia de Lange
Vrouwelijke artsen hadden het ruim een eeuw geleden niet gemakkelijk. Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student geneeskunde in Nederland, moest de hulp inroepen van staatsman Rudolph Thorbecke om de universiteit te mogen betreden. En zelfs toen Cornelia de Lange al enige tijd werkzaam was als arts en onderzoeker schreef haar oom haar: *Lieve Cornelia, het is voor de familie erg vervelend geweest dat je voor medicus ging studeren, maar nu je nog een publicatie doet over de urine van een zuigeling, wordt het toch helemaal te bont.*
Cornelia Catharina de Lange wordt op 24 juni 1871 geboren in Alkmaar. Na het behalen van haar HBS-diploma wil ze graag geneeskunde gaan studeren. Haar vader meent echter, zoals zovelen in die tijd, dat deze studie niet geschikt is voor een vrouw. Hij raadt haar aan te kiezen voor een carrière in de scheikunde. Cornelia gehoorzaamt en begint in 1891 met deze studie aan de Universiteit van Amsterdam. Een jaar later verandert vader De Lange van opvatting en kan Cornelia zich alsnog inschrijven bij geneeskunde. In 1897 rondt zij haar opleiding af met het schrijven van een proefschrift. Zij is daarmee de vierde vrouw in Nederland die de titel doctor in de geneeskunde mag voeren.

Kindergeneeskunde

De Lange vestigt zich als huisarts in Amsterdam. Zij heeft een bijzondere interesse in kindergeneeskunde, een vak dat, ondanks de hoge kindersterfte in die tijd, niet erg in de belangstelling staat. Na een vier maanden durend bezoek aan het Kinderspital in Zürich richt De Lange zich in haar Amsterdamse praktijk volledig op de kindergeneeskunde. Zij opent een polikliniek voor kinderen. De Amsterdamse moeders stellen dit zeer op prijs en lopen al snel de deur plat.
Een heel geliefde dokter

Zuigelingenzorg

In 1907 krijgt De Lange een aanstelling aan het Emma Kinderziekenhuis te Amsterdam. Dit ziekenhuis is gesticht met behulp van particuliere gelden omdat de universiteit het nut van een aparte afdeling kindergeneeskunde nog niet inziet. De Lange gaat nog een stapje verder en opent in het Emma Kinderziekenhuis een speciale afdeling voor zuigelingenzorg, waarvan velen het nut betwijfelen omdat de sterfte onder pasgeborenen zo hoog is.
In 1927 krijgt het pionierswerk van De Lange erkenning. Zij wordt benoemd tot hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hiermee is zij de eerste vrouwelijk hoogleraar in de geneeskunde in Nederland. Haar geliefde Emma Kinderziekenhuis moet zij dan inruilen voor het Binnengasthuis, het toenmalige academisch ziekenhuis.
De Lange, door haar collega's nooit aangesproken met 'professor', maar steevast met 'juffrouw De Lange', wordt door haar patiëntjes en hun ouders op handen gedragen. Kinderen worden door hun moeder op een afspraak in het ziekenhuis voorbereid met de woorden: *We gaan eerst naar Cornelia de Lange en daarna naar Artis.*
Behalve een gedreven arts is De Lange ook een kundig onderzoeker. Zij is ongeëvenaard in het optekenen van haar waarnemingen bij kinderen met onbegrepen aandoeningen. Haar minutieus beschreven observaties en uitkomsten van het pathologisch anatomisch onderzoek dat zij uitvoerde, hebben geleid tot vele nieuwe inzichten in de kindergeneeskunde.

Twee meisjes...

Haar onderzoek levert diverse boeken en ruim 250 wetenschappelijke artikelen op. In één daarvan, gepubliceerd in 1933, beschrijft zij twee meisjes met groeiachterstand, achtergebleven geestelijke vermogens en een vreemd gevormd gezicht. De aandoening staat tegenwoordig bekend als 'het Cornelia de Lange syndroom'. In 1934 beschrijft zij een aangeboren spierafwijking, gepaard gaand met geestelijke achterstand en bewegingsstoornissen. Ook deze aandoening wordt wel aangeduid als 'syndroom van De Lange' of de 'ziekte van De Lange'.
In 1938 neemt De Lange op 67-jarige leeftijd afscheid als hoogleraar. Zij keert terug naar het Emma Kinderziekenhuis, waar zij tot haar dood -in 1950 actief blijft. Als eer-betoon aan haar baanbrekende werk organiseert de Universiteit van Amsterdam, waar het Emma Kinderziekenhuis sinds 1987 deel van uitmaakt, het 'Cornelia de Lange kindergeneeskundig symposium'.

Source:
Page history
Last modified by Gerritjan Koekkoek on 2023/07/05 21:11
Created by Gerritjan Koekkoek on 2010/07/18 20:19

About the website contents

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: info@cdlsWorld.org