Community

Goed eten met CdLS


Een kind met CdLS goed laten eten, kan een hele uitdaging zijn.
In dit artikeltje enkele tips om op een veilige manier eten aan te bieden, te zorgen voor voldoende calorieën, eiwitten en calcium voor de groei en om het ongemak van reflux, obstipatie en diarree te verminderen

REFLUX

Reflux is het terugvloeien van zure maaginhoud naar de slokdarm. De symptomen zijn overgeven, brandend maagzuur, of onrustig gedrag. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen deze symptomen verergeren, deze moeten dus bij voorkeur vermeden worden. Dit betreft: uien, gefrituurd eten, sterk gekruid eten, vet eten, ‘zure’ voedingsmiddelen (zoals citrus- en tomatenproducten), koolzuurhoudende (fris)drank, cafeïne, chocolade en pepermunt. Teveel eten en obesitas (vetzucht) worden als risicofactoren voor reflux beschouwd. Reflux kan bovendien verergeren door (stoffen in) bepaalde medicatie, bijvoorbeeld cafeïne, calcium antagonisten, benzodiazepinen, en sommige antidepressiva.

Voedingstips om reflux tegen te gaan
Geef vaker wat kleinere maaltijden en tussendoortjes. Zorg dat uw kind na het eten rechtop blijft en dat hij/zij een boertje kan doen. Zorg dat het bovenlichaam in bed iets hoger ligt, of dat uw kind op de linkerzijde ligt, met voldoende steun om omrollen te voorkomen. Geef uw kind ’s avonds twee à drie uur voordat hij/zij gaat liggen te eten. Geef uw kind te eten in een rustige omgeving en als hij/zij voldoende uitgerust is. Kies kleding die los rond het middel zit. Vaak wordt medicatie voorgeschreven die zorgt voor snellere leging van de maag en remming van de maagzuur productie, waardoor reflux symptomen afnemen.

LACTOSE INTOLERANTIE

Sommige kinderen met CdLS hebben een lactose of koemelkeiwit intolerantie. De  symptomen zijn veel gasvorming (winderigheid), opgeblazen buik en buikkrampen. Voedingsmiddelen die problemen kunnen veroorzaken zijn koemelk (volle, halfvolle, magere en chocolademelk, karnemelk, gecondenseerde melk en melkpoeder), kaas, yoghurt, zure room, roomijs, mayonaise en boter, en tevens brood, crackers en graanproducten waarin eiwitten uit koemelk zijn verwerkt (etiketten!).

Voedingstips bij lactose intolerantie
Het kind heeft baat bij een dieel zonder koemelk. Wordt melk weggelaten dan is het wel belangrijk om te zorgen voor voldoende alternatieve bronnen van calcium en eiwitten.
Ingrediënten op etiketten die wijzen op eiwitten uit koemelk zijn: caseïne, caseïnaat, wei, lactoglobuline, lactoalbumine, boter, kaas, noga, custard, melkeiwitten.
Kalkrijke niet-zuivelproducten zijn zalm, tofu, amandelen en bonen. Er zijn voedingsmiddelen, zoals sinaasappelsap, ontbijtrepen en soyamelk, die met kalk (calcium) zijn verrijkt. De calcium opname in het lichaam wordt bevorderd als er voldoende vitamine D in het lichaam aanwezig is. Bekende vitamine D-bronnen zijn eieren en lever. Ook zonlicht helpt het lichaam om op natuurlijke wijze vitamine D te produceren. Bij gebruik van een calciumsupplement verdient het aanbeveling de bijsluiter goed te lezen, want een ‘portie’ kan bestaan uit twee tabletten die verdeeld over de dag ingenomen moeten worden. Dit is omdat calcium het best opgenomen wordt bij doses van 500 mg of minder. Wanneer uw kind veel last heeft van obstipatie (verstopping), of wanneer het maagzuurremmers gebruikt, dan kan het beter zijn om calciumcitraat te gebruiken.

CONSTIPATIE (VERSTOPPING)

Heeft uw kind veel last van verstopping, dan is het advies om geleidelijk meer vezelrijke voeding aan het dieet toe te voegen. Het voedingsadviesbureau adviseert 20-35 gram vezels per dag. Om deze hoeveelheid binnen te krijgen, moet minimaal twee stuks fruit per dag gegeven worden (waarvan minstens één ongeschild), twee porties groenten per dag en minimaal om de dag een portie rauwkost. Geef ook als tussendoortje rauwkost en neem regelmatig bonen, noten en zaden in het menu op. Verder is het belangrijk om voldoende vocht per dag binnen te krijgen in de vorm van water, melk, sap of thee. Kies liever volkoren producten dan witbrood en andere fijngemalen, lichte graanproducten. Goede graanproducten zijn zemelen, grofgemalen tarwe, volkoren graan, havermout en granola. Kies als tussendoortje liever voor popcorn, noten of gedroogde (zuid)vruchten dan voor chips of patat. Als toetje kan het beste fruit of een fruitgerecht gegeven worden

Informatie;

 in Amerika gebruiken sommige families een regulerende mix van puur fruit, ref.
naar website... 

Laat uw kind op regelmatige tijden eten, geef voldoende tijd voor de maaltijd en probeer uw kind langzaam te laten eten. Let er tevens op dat hij/zij dagelijks voldoende beweging krijgt. Probeer regelmatige tijden te plannen waarop uw kind het toilet ongestoord en ongehaast kan gebruiken, waarbij het kan helpen om vlak daarvoor iets warms te drinken te geven. Als uw kind sondevoeding krijgt of een oraal voedingssupplement dan verdient het aanbeveling om voor de vezelrijke varianten te kiezen.

DIARREE

Ook om diarree te verminderen helpt het om vaker kleinere maaltijden te geven en tussendoortjes verspreid over de dag. Beperk in dit geval de hoeveelheid vezelrijke producten (ongeschild fruit, verse groenten, rauwkost, volkoren graanproducten en brood). Vermijdt melkproducten en kijk of de diarree daarmee afneemt. Is er geen effect dan kan er weer melk aan het menu worden toegevoegd. Omdat bij diarree veel zouten (natrium en kalium) verloren gaan, is het belangrijk deze weer aan te vullen door bananen, aardappelpuree, bouillon of zoute knabbels te eten te geven. Vermijd “winderige” voeding, zoals kool, spruitjes, bonen, maïs, uien, sterk gekruid eten, koolzuurhoudende (fris)drank, en vet eten. Vermijd ook cafeïne, alcohol, sorbitol en vetvervangers. Laat uw kind vooral voldoende drinken, om uitdroging te voorkomen. Geef als regel voor iedere keer dunne ontlasting een extra glas te drinken en kies hiervoor drankjes zoals appelsap, bouillon of (niet-koolzuurhoudende) sportdrankjes.

GLUTENVRIJ DIEET

Een glutenvrij dieet is aan te raden voor kinderen met coeliacie, met dermatitis herpetiformis (huidaandoening met ernstige jeuk en branderigheid of zweertjes in de mond), of kinderen met een gluten intolerantie. Gluten is de algemene naam voor de eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst en haver. Een glutenvrij dieet elimineert alle voeding waarin tarwe, rogge, gerst en haver verwerkt is. Zetmeel en verdikkingsmiddelen kunnen geen kwaad wanneer ze afkomstig zijn van maïs, rijst, soja, aardappelbloem, sorghum of vlas. Het is belangrijk om etiketten van voedingsmiddelen steeds goed te lezen. Producten zoals rijstevlaai, vleesconserven, puddingmixen, eivervangers, pindakaas of aardappel chips kunnen wel degelijk toch gluten bevatten. Ook bevatten veel voedingstoevoegingen, stabilisatoren en conserveringsmiddelen gluten, net als veel medicijnen en tandpasta’s.

Source:
Page history
Last modified by Gerritjan Koekkoek on 2023/07/04 21:52
Created by Gerritjan Koekkoek on 2010/07/18 20:18

About the website contents

All of the information on this WebSite is for education purposes only. The place to get specific medical advice, diagnoses, and treatment is your doctor. Use of this site is strictly at your own risk. If you find something that you think needs correction or clarification, please let us know at: 

Send a email: info@cdlsWorld.org