Ask the expert

Broze botten/osteoporose


Question

Een meisje van 1 jaar oud met CdLS heeft onlangs haar dijbeen gebroken. Haar ouders weten niet hoe dit gebeurd is. Ze willen meer weten over de tijd die het bot nodig heeft om te helen en over voorzorgsmaatregelen die ze in de toekomst kunnen nemen (misschien een looprek, of fysiotherapie). De moeder zegt dat de kinderarts in de literatuur heeft gelezen dat kinderen met CdLS broze botten hebben vanwege de voeding en een gebrek aan beweging. Weet u iets hierover?

Answer of our experts

Ik ben niet bekend met literatuur waarin CdLS met osteoporose wordt verbonden, buiten een case study van een vrouw met CdLS waarvan de heup moest worden vervangen. Ik zal dit artikel aanvragen en u laten weten of het over osteoporose gaat. Er is normaal gesproken geen verhoogd risico op osteoporose of botbreuken bij CdLS. Osteoporose kan zich wel ontwikkelen door slechte voeding (niet genoeg calcium in de voeding, of slechte absorptie daarvan), maar normaal gesproken moet er dan nog steeds sprake zijn van een soort trauma (bijvoorbeeld een val) om een bot te breken. Het elke dag toedienen van een vitamine- en mineralensupplement kan uitkomst bieden. Als kindersarts raad ik ook aan dat er geen sprake is van iets als fysieke mishandeling. Normaal gesproken zou ik een skeletonderzoek doen (röntgenfoto’s van het hele lichaam) om zeker te zijn dat er geen oude, nog genezende botbreuken zijn, en ook een oogheelkundig onderzoek (dat ze waarschijnlijk heeft gehad vanwege de CdLS). Fysiotherapie stimuleert het gebruik van de ledematen, wat nuttig kan zijn als er sprake is van osteoporose. Een looprek kan verdere verwondingen voorkomen.

Answer is checked and valid for
nl

Legal Disclaimer

Please take note that the Ask the Expert service is comprised of volunteer professionals in various areas of focus. Answers are not considered a medical, behavioral, or educational consultation. Ask the Expert is not a substitute for the care and attention your child’s personal physician, psychologist, educational consultant, or social worker can deliver.

Do you have a question you would like to ask?

Ask a Question
Do You need help **urgently**? [[Contact the CdLS Foundation USA, Contact Us>>WaihonaPartners.USA.emergencyContact]]!