Ask the expert

Ergotherapie op school


Question

Wat voor informatie kan ik de ergotherapeut op de school van mijn zoon (3 jaar oud) allemaal geven?

Answer of our experts

Niet iedere school biedt standaard ergotherapie aan, maar op een gespecialiseerd kinderdagverblijf werkt wel vaak ook een ergotherapeut. De ergotherapeut kan bijvoorbeeld met het kind afzonderlijk werken om de fijne motoriek te verbeteren zodat het kind kan leren schrijven. De ergotherapeut kan ook voornamelijk advies geven - door de leraar te coachen - en hulpmiddelen aanreiken.Individuele ergotherapie om het kind te helpen met de concentratie - zogenoemde sensorische integratie therapie - wordt doorgaans niet vanuit de school of het dagcentrum gegeven. Ouders kunnen dit wel zelf aanvragen via hun ziektekostenverzekering. Sommige scholen hebben een ergotherapeut die adviseert. Het gaat hierbij om observaties, evaluaties en aanbevelingen waar de leraar in de klas iets mee kan.Er zijn niet zoveel scholen met een ergotherapeut die ook adviseert in de dagelijkse gang van zaken zoals:

zelfstandig aankleden
zelfstandig eten
zelfstandig toiletbezoek

Ik raad dit gezin aan contact op te nemen met de school en te bekijken hoe de ergotherapeut op school te werk gaat. Als dit gezin een eigen ergotherapeut heeft, dan kan deze misschien contact opnemen met die van de school zodat ze samen het beste individuele plan voor het kind kunnen opstellen.

Answer is checked and valid for
nl

Legal Disclaimer

Please take note that the Ask the Expert service is comprised of volunteer professionals in various areas of focus. Answers are not considered a medical, behavioral, or educational consultation. Ask the Expert is not a substitute for the care and attention your child’s personal physician, psychologist, educational consultant, or social worker can deliver.

Do you have a question you would like to ask?

Ask a Question
Do You need help **urgently**? [[Contact the CdLS Foundation USA, Contact Us>>WaihonaPartners.USA.emergencyContact]]!